Schoon en gezond water
Muurkunst JanIsDeMan
Tijdens het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer van het waterschap draait het om waterbewustzijn. Hoe breng je waterbewustzijn bijvoorbeeld op een creatieve manier onder de aandacht bij jongeren? Hiervoor werkte De Stichtse Rijnlanden samen met graffitikunstenaar JanIsDeMan. Hij vindt het tof om omwonenden mee te laten denken bij de totstandkoming van een kunstwerk en daarom maakte hij samen met leerlingen van basisschool de Stek in Houten een ontwerp dat in het teken staat van The Wet Five.
Akwaglot
Het kunstwerk Akwaglot is ontworpen door kunstenaars Vibeke Jensen en Santiago De Waele. Het is een plek om te ontmoeten en samen te leren.
AKWAGLOT combineert de uitspraak van aqua - water en zijn kwaliteiten van stroming en beweging, aanpassingsvermogen aan de omgeving en gevoeligheid; met -glot een Grieks woord voor tong dat verwijst naar 'een tong hebben', 'spreken, schrijven of geschreven worden in een taal'. Het kunstwerk drijft, brengt vele tongen en manieren van spreken samen. Het is een universiteit zonder muren - open voor de hele gemeenschap.
In 2021 was Akwaglot in de Catharijne Singel in Utrecht het landmark van het lustrum van de UU en het UMC Utrecht en in 2022 is Akwaglot in de Botanische tuinen het landmark in het kader van de viering van 900 jaar Waterbeheer van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Vanaf 2023 zal Akwaglot als entree bij de Evolutietuin in de Botanische Tuinen blijven. Akwaglot is bij de opbouw in de Botanische Tuinen voorzien van een groen dak om aandacht te vragen voor duurzaamheid, circulariteit en het klimaat.
Zwerfafval en microplastics!
Zwerfafval trekt ongedierte aan, het opruimen kost geld en bovendien is het slecht voor natuur, dier en mens. Om hier aandacht voor te vragen is het waterschap aangesloten bij de Schone Rivieren Alliantie. Met als doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030.
Wat kun je zelf doen?
- Ruim plastic afval op en inspireer anderen opbrengst! Plaats jouw foto op het prikbord.
- Koop zo min mogelijk plastic
- Koop kleding van natuurlijke materialen
- Gebruik bij het wassen van synthetische kleding een speciale waszak
- Gebruik producten zonder microplastics! Ontdek het met de app ‘Beat the microbead’. Wil je anderen inspireren? Plaats een berichtje op het prikbord.
De reis van het afvalwater in de 4D-ixi
Hoe breng je waterbewustzijn op een creatieve manier onder de aandacht bij jongeren en waterbewuste Nederlanders? Nienke Daanen en Sanne Keijer, studenten Connected Spaces (HKU), gingen aan de slag met deze vraag en ontwierpen een 4D-ixi.
In deze omgebouwde dixi krijgen bezoekers de kans om de reis van het afvalwater te ervaren. Een onvergetelijke belevenis!
Zuiver
Doorspoelen van het toilet, douchen en wassen! Een belangrijke taak van het waterschap is zuiveren van al het afvalwater in onze rioolwaterzuiveringen
Wet Five
Bij ons waterschap werken we al op veel manieren aan biodiversiteit: bijvoorbeeld door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers (nu zo'n 170 km) en het bloemrijk beheren van dijken. Door onze eigen gemaal- en rioolwaterzuiveringsterreinen en meer dijken, oevers en wateren anders te beheren en in te richten geven we planten en dieren meer kans.
Botanische tuinen
We genieten allemaal van het water in onze leefomgeving. Maar wat is de kwaliteit van vijvers, sloten en grachten? Hoe helder is het water? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in? Het waterschap onderzoekt dit graag samen met jou.
Zwemwater
Zwemwaterlocaties
In Utrecht zijn ruim 27 officiële zwemplaatsen in open water. De provincie Utrecht houdt daar toezicht op de zwemwaterkwaliteit. Het waterschap verricht hiervoor de metingen. Zwemmen in andere wateren dan de officiële zwemplaatsen raden we af.
Wat zijn veilige zwemlocaties? Met de zwemwater app of via www.zwemwater.nl zie je direct waar je bij jou in de buurt gerust een duik kunt nemen.