Toegankelijkheid


Rondleiding watersysteem van de toekomst

Het waterschap denkt na over ons watersysteem van de toekomst. Wil je meer weten over wat we doen als waterschap voor dit toekomstbestendig watersysteem en wat we van jou gaan vragen in de toekomst? Doe dan nu de rondleiding.

Amsterdam-Rijnkanaal

Het Amsterdam-Rijnkanaal scheidt Utrecht van Nieuwegein en is een belangrijke watergang voor het watersysteem in onze regio. De kans op heftige buien wordt in de toekomst steeds groter en dit kan ertoe leiden dat er heel veel water in het Amsterdam Rijnkanaal terecht komt. Het kanaal kan niet al dit water aan, wat betekent dat het overstroomt en het water in de stad of op het land komt te staan. Graag zouden we dit voorkomen, maar daarvoor is het belangrijk dat we met zijn allen aan het werk gaan om ervoor te zorgen dat er minder water in het ARK terecht komt en we een toekomstbestendig watersysteem creeƫren.

In de stad

We gaan met zijn allen de gevolgen van klimaatverandering steeds meer voelen, ook zeker in de stad. Grotere perioden van droogte worden afgewisseld met extremere buien en ook de hitte gaat impact hebben op onze levens. Een toekomstbestendige stad houdt voor het waterschap in dat we aan de slag gaan om de gevolgen van dit extremere weer te beperken zodat er geen waterstraat komt en het groen in stand blijft. Hiervoor gaan we zelf aan de slag, maar we hebben vooral ook gemeenten, bedrijven en bewoners nodig om te komen tot een toekomstbestendig watersysteem.

Winnaars NK Tegelwippen 2021

Kromme Rijn

Het Amsterdam-Rijnkanaal is voor het watersysteem in de regio Utrecht heel belangrijk om water uit de regio naar de zee te brengen. Dit kanaal kan echter extremere neerslag, zoals die in de toekomst gaat vallen door klimaatverandering, niet aan. Dit betekent dat we meer water moeten gaan vasthouden in het gebied, zodat het ARK niet overstroomt. Het waterschap denkt na over waar en hoe we dit het best kunnen doen, en het gebied rond de Kromme Rijn lijkt hiervoor geschikt, omdat het hier mooi samen kan gaan met onder andere natuurontwikkeling.

Utrechtse Heuvelrug

De natuur op de Utrechtse Heuvelrug is kwetsbaar in tijden van droogte. Dit hebben we gezien in 2018 en 2019, en ook in de toekomst zullen we te maken krijgen met periodes van droogte. Ook het drinkwater in de regio halen we uit het grondwater van de Utrechtse Heuvelrug. Het is dus erg belangrijk voor onszelf en voor de natuur dat gaan zorgen voor een gebied dat beter bestand is tegen langere periodes van droogte. Hiervoor werken we als waterschap samen met gemeenten, partners uit de regio en inwoners. Meer weten?

Bezoekadres

  • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

  • Poldermolen 2
    3994 DD Houten

  • Telefoon: (030) 634 57 00

  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Website: www.hdsr.nl

Postadres

  • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

  • Postbus 550
    3990 GJ Houten