Toegankelijkheid

Skip to main content

Schotbalkenloods

Je bent nu in een Schotbalkenloods en om je heen zie je schotbalken. Vroeger in gebruik om de schutsluis af te sluiten bij hoog water. Met een trekker werden de balken opgetakeld, naar boven gereden en in de sleuven geplaatst. De schutsluis was pas echt afgesloten als de sleuven waren afgesmeerd met paardenmest. Het is een rijksmonument. De schotbalken worden nu nog steeds ingezet bij hoogwater.

De Hollandse Waterlinies door een andere bril

In het voorjaar was in de Schotbalkenloods in Wijk bij Duurstede de reizende expo over de Hollandse Waterlinie te zien onder de titel 'De Hollandse Waterlinies door een andere bril'. Daar waar tot voor kort nog overal schotbalken lagen opgestapeld, was het mogelijk om met 3D-effect het waterlinielandschap te ontdekken.

De 3D-Expo ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ toonde het unieke watermanagementsysteem van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, dat meer dan 100 jaar het geheime verdedigingswapen van Nederland was. De 3D-bril gaf de waterwerken ruimtelijk en realistisch weer. En dankzij de begeleidende verhalen hebben de bezoeker de Hollandse Waterlinies nog beter leren kennen.

Red jij de (Lekke) Dijk in 4 minuten?

Naast het verleden was in de Schotbalkenloods ook aandacht voor het heden en de toekomst. Met een VR-film van een crisisoefening nam het waterschap de bezoekers mee in de uitdagingen van waterveiligheid in de huidige tijd. Met de VR-film van de crisisoefening kregen inwoners een uniek kijkje achter de schermen van het werk van het waterschap. Met helm, laarzen, hesje en klotepijp is de experience compleet. De spanning is voelbaar en je ervaart dat er met man en macht wordt gewerkt aan onze waterveiligheid.

Leven met water langs de Lekdijk

Ter gelegenheid van de viering van 900 jaar Waterbeheer was op deze bijzondere locatie de expo Water! Vriend of Vijand?. De expo vertelde het verhaal over de totstandkoming van de dam in de Rijn bij Wijk bij Duurstede en de verschillende stakeholders. Met hoogwaardige reproducties van de gelijknamige tentoonstelling in het Utrechts Archief was er aandacht voor de doorbraak van de Lekdijk in 1624, het herstel van de dijk en de uitgifte van obligaties waarmee dat herstel werd gefinancierd.